Saunan kaakelit ovat löyly- ja pesuhuoneessa käytettäviä perinteisiä pintamateriaaleja seinä- ja lattiapintoihin. Saunan kaakeloinnissa eli laatoitustyössä on monia tärkeitä asioita, jotka tulee ottaa huomioon. Kun valitaan saunan kaakelit ja suunnitellaan laatoitustöitä, on mietittävä seuraavia asioita:
- Kaakelilaattojen sisustuksellinen tyyli ja design
- Laatan koko ja tekninen sopivuus tiloihin
- Lattian kaadon suunnan vaikutus laatoitukseen
- Vesieristyksen laadukas tekeminen ennen laatoitusta
- Saumojen laatu ja väritys
Kaakeloinnin voi tehdä saunaremontin aikana löyly- ja suihkuhuoneen ohella myös pukuhuoneeseen, taukotiloihin tai muuhun tilaan, jota saunomisen yhteydessä käytetään. Kaakeloimalla ainakin osittain kaikki saunomiseen liittyvät tilat saadaan tyylikäs kokonaisuus, jossa on selkeä sisutuksellinen jatkumo tilasta toiseen.
Kaakelien valinta
Kaakeloinnissa käytettävien laattojen koko on keskeinen tekijä saunaremontin kokonaisilmeessä. Suuremmat laatat ovat alkaneet kerätä suosiota perinteisen 10 x 10 senttimetrin laatan sijasta. Saunan paneloinnin uusiminen kaakeloinnilla on suosittua käyttäen suuria laattoja. Seinälaatoituksessa suurten laattojen käyttö on aina mahdollista.
Lattian osalta suurikokoisen laatan käyttö edellyttää kosteissa tiloissa lattiakaivon sijoittamista seinän vierustalle. Mikäli lattiakaivo on keskellä pesutilaa, kuten perinteisesti usein ovat, valittavat saunan kaakelit rajoittuvat pienikokoiseen laattaan, jotta saadaan tehtyä vesikaadot kohti lattian keskikohtaa. Lattialaattojen on lisäksi syytä olla karhennettuja pinnaltaan, jotta märällä kaakelilla käveleminen ei aiheuta liukastumisvaaraa.
Tehtäessä saunaremontti Helsingissä voidaan kaakelien koon ohella myös väreillä ja pintastruktuureilla saada erilaisia tunnelmia ja tilavaikutelmia luotua saunatiloihin. Saunan paneloinnin uusiminen murretuilla ja maanläheisillä sävyillä on suosittua valitsemalla saunan kaakelit hillitysti värjättyjen kaakeleiden joukosta. Sauna koetaan tilana, jossa halutaan rauhoittua. Hillityt sävyt sopivat tällöin parhaiten. Myös marmorikuviot tai ja puuta jäljittelevä saunan kaakelit luovat rahoittavan seesteistä tunnelmaa. Mikään ei toki estä toteuttamasta omaa yksilöllistä ja räväkkää kaakelivalintaa. Kokenut ammattilainen pystyy nopeasti antamaan arviot erilaisten kaakelien sopivuudesta saunatiloihin.
Kaakeloinnin työvaiheet
Paras alusta kaakeloinnin kannalta on tasainen kivipinta. Mikäli tällaista pohjaa ei ole mahdollista rakentaa, voidaan käyttää sementtipohjaisia levyjä tai kipsilevyjä. Saunan kaakelit voidaan myös kiinnittää vanhojen laattojen päälle tai muovimaton päälle, mikäli vanha laatta tai muovimatto on hyvin kiinnitetty alustaansa. Tällaisissa tapauksissa alustan esikäsittely vedeneristystöineen on vaativaa työtä ja uusien kaakelien kiinnitysaineiden valinta tulee tehdä tarkkaan.
Vedeneristyksen tekeminen on kriittinen työvaihe koko remontin onnistumisen kannalta. Vanhoja pintoja kaakeloitaessa on tiedettävä, onko vanhan pinnan alla jo tehtynä vedeneristys. Kahteen kertaa ei tule tehdä vedeneristystä tai muutoin kosteus kerääntyy kahden eristyksen väliin aiheuttaen vaurioita. Vedeneristeen tulee tiivistää tiukasta kaikki saumat ja läpiviennit kosteissa tiloissa.
Pohjustustöiden jälkeen voidaan kiinnittää saunan kaakelit. Lattialaatoitus jatkuu seinäpinnalle parikymmenen sentin korkeudelle, jos saunaremontissa toteutetaan saunan paneloinnin uusiminen. Mikäli taasen panelointia ei tehdä, vaan myös seinät kaakeloidaan, voidaan seinälaatoitus tehdä lattiarajasta alkaen. Seinälaatoituksen voi aloittaa tekemällä pystysuoran viivan keskikohtaan ja huomioiden sen, että nurkkauksissa kaakelin leveys jää alle puoleen kokonaisen kaakelin leveydestä. Toinen vaihtoehto on aloittaa saunan kaakelointi kokonaisella kaakelilla nurkasta ja lähteä laatoittamaan molemmille sivuseinien suuntaisesti. Jos seinälaatta on kuviollinen, vaaditaan tarkkaa suunnittelua kuviolaattojen sijoittelussa. Työn valmistuttua on tilojen annettava kuivua käytettyjen materiaalien ohjeiden mukaisesti ennen ensimmäistä käyttökertaa.